in

Euro digital nu va duce la dispariția monedei fizice, susține UE. „Plata se va face și fără conectare la internet”

Euro digital și dispariția monedei fizice – Comisia Europeană a prezentat propuneri pentru introducerea unei forme digitale a monedei euro, însă oamenii sunt asigurați că „numerarul nu va dispărea.”

Euro digital și dispariția monedei fizice

Propunerea Comisiei are ca scop protejarea utilizării numerarului și asigurarea unui acces adecvat al oamenilor la numerar. Chiar dacă plățile electronice prin carduri și aplicații bancare au înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani și în timpul pandemiei, 60% dintre oameni doresc să aibă în continuare opțiunea de a plăti cu numerar.

Îngrijorarea cu privire la eliminarea numerarului este legată de impactul negativ pe care l-ar putea avea asupra membrilor vulnerabili ai comunității, cum ar fi persoanele în vârstă, cele cu venituri mai mici, cei cu abilități digitale reduse și cei fără conturi bancare, precum solicitanții de azil și refugiații.

Cu toate acestea, propunerea de introducere a monedei euro digitale face parte dintr-un “pachet valutar unic” care va permite oamenilor să continue să utilizeze bancnotele și monedele euro în întreaga zonă euro.

Scopul propunerii este de a proteja utilizarea numerarului și de a asigura un acces adecvat la numerar. Regulamentul propus va cere statelor membre să monitorizeze nivelurile de acceptare a numerarului și să ia măsuri în cazul în care acceptarea numerarului nu este asigurată. De asemenea, se va introduce o obligație de a monitoriza nivelurile de acces la numerar, deoarece numărul sucursalelor bancare și al bancomatelor a scăzut în multe zone.

Banca Centrală Europeană (BCE) se alătură altor bănci centrale din întreaga lume în explorarea posibilității de a emite o monedă digitală. Această mișcare este considerată importantă pentru suveranitatea monetară a Uniunii Europene.

Euro digital ar putea fi tranzacționat offline

Euro digital, spre deosebire de criptomonede, ar fi moneda emisă de banca centrală și ar fi garantată că este sigură, că își păstrează o valoare stabilă și că poate fi schimbată în numerar. Euro digital ar oferi oamenilor o opțiune suplimentară de plată și ar funcționa ca un portofel digital. Ar fi disponibil pentru plăți atât online, cât și offline, permițând efectuarea de plăți în zone fără conexiune la internet.

Propunerea subliniază că plățile offline prin euro digital ar asigura un nivel ridicat de confidențialitate și protecție a datelor. Utilizatorii ar putea efectua plăți digitale dezvăluind mai puține date personale decât în prezent, atunci când plătesc cu cardul.

Pentru cei care nu au cont bancar, propunerea ar permite deschiderea și deținerea unui cont la un oficiu poștal sau la alte entități publice care utilizează euro digital.

Dacă actualul pachet de propuneri este adoptat de Parlamentul European și de Consiliu, decizia finală privind emiterea euro digital va reveni BCE.

Astfel, euro digital nu va însemna sfârșitul numerarului, ci va reprezenta o opțiune suplimentară de plată care va funcționa în paralel cu moneda fizică. Propunerea are ca scop protejarea utilizării numerarului și asigurarea accesului suficient la numerar pentru toți cetățenii.

Written by Ane

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *